Monarkiet Norge

Monarkiet Norge

Vi er litt sære, og vi liker å være best. I det minste skal vi i hvert fall være gode. Så er vi faktisk ganske så stolte, også. Vi liker å vise stolthet ute i resten av verden. Da kan vi gjerne skryte av våre helter, både innenfor idrett, politikk, rallykjøring og popartister. Vi blir litt ekstra stolte i utlandet av heltene våre. Vel og merke er vi kanskje flinke til å kritisere våre egne her hjemme, men på bortebane er det stort sett bare skryt. Når noen utenfra snakker godt om våre helter, da er vi veldig norske, og veldig stolte av det.

Kongehusene og media

At det fortsatt forekommer monarki i land med demokrati er et lite paradoks, men det får bli en annen diskusjon. Media elsker å snakke om kongefamilien, og ikke bare i Norge. Kanskje minst i Norge, når vi sammenligner oss med andre monarkier som Storbritannia, Monaco, Danmark og Spania. Media og folket elsker en kongelig skandale, og slike skandaler skal brettes ut for hele verden og melkes for det den er verdt. Tragedier har blitt underholdning, og noen kongelige blir medias favoritter, mens andre igjen får gjennomgå.

Her i Norge har vi ikke hatt mange kongelige skandaler i nyere tid, og dersom det skjer, så blir det ikke så ille som i andre land. Det virker som vi er ganske så tolerante til hva kongehuset foretar seg, og heller viser medfølelse og forståelse for at vi er alle mennesker. Blått blod eller rødt blod, alle kan vi slite og alle kan vi ta valg som får store konsekvenser.

Norges kongefamilie

Norges kongefamilie

Martha Louise har snakket med engler, brukt prinsessetittelen til å markedsføre en engleskole, funnet ny kjærlighet i en omstridt sjaman og likevel har det ikke vært det store oppstyret. Om dette hadde vært i Storbritannia, ville nok forsidene fått en god del flere utropstegn. Vår egen Haakon Magnus fant kjærligheten i en alenemor. Det ble hvisket og tisket rundt om i Norges land om hennes ville fortid og at hun ville være starten på monarkiets fall i Norge. Mange ønsket at han skulle finne en pike fra en annen kongelig familie, men det hører vel absolutt ikke hjemme i moderne tid?

Det hjalp ikke at faren hennes også fikk gjennomgå av media. Man kan få assosiasjoner til den pågående skandalen i Storbritannia. Harry og Meghan har virkelig fått gjennomgå, og mye grunnet hennes fortid som skuespiller. Det gikk så langt at de sa fra seg sine kongelige titler og flyttet til Canada.

Heldigvis var ikke media like hatske mot Haakon Magnus og Mette-Marit. Tiden gikk, andre ting ble større nyheter, og i dag er det norske folket stolte av Mette-Marit og Marius, sønnen hun hadde da hun møtte kronprinsen. Men er det noe vi ikke liker, så er det når kongefamilien veller seg i luksus. Det ble stor oppstandelse da Haakon og Mette-Marit ferierte på en luksusyacht, som koster flere millioner i leie pr uke. Vi mener nok at kongehuset vårt skal være folkelige, og gjøre som folk flest. Da gjør de oss enda mer stolte av å være norske.

Author: Hedda