Like forhold i inn og utland

Jeg har tenkt en del på hvordan Nordmenn oppfører seg i utlandet. Ikke bare om de er høflige og slike ting, men hva de stiller for krav. Jeg har kommet frem til at veldig mange krever ganske mye uansett hvor de befinner seg i verden. Det er nesten så de tror at de skal få samme luksustilværelsen i utlandet som det de har bygd opp gjennom et langt liv i Norge. Litt merkelig at de faktisk ikke forstår i mange sammenhenger at det er forskjell på et fattig land i Asia og velferden vi har i Norge. Det er faktisk en del som krever at de skal ha det samme der ute!

Sjømanns kirkene

Sjømanns kirkene

En liten del av Norge som befinner seg ange steder i utlandet er sjømanns kirkene. I dag er ikke de bare for norske sjømenn. Men de har vel faktisk byttet navn til Den Norske kirke i utlandet i veldig mange sammenhenger. Men det gamle navnet henger med. Og før jeg skriver noe som helst annet så vil jeg understreke at jeg synes de gjør en veldig god jobb i veldig mange sammenhenger – i hvert fall de sammenhengene jeg har hatt kontakt med de i forskjellige land. Heldigvis får jeg nesten si så kjenner jeg ikke alle detaljer og tjenester de har.

Ambassadene

Og så har vi norske ambassader – de gjør også en fantastisk jobb i det de driver med. Noe arbeid er vel i samme retningene for kirkene og ambassadene faktisk, mens ambassadene har igjen forskjellige konsulater som jobber sammen med seg som en slags forlangt arm. Men så litt tilbake til dette med nordmenn i utlandet. Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal begynne men vi kan jo ta noe av den mest offentlig og synlige delen.  Restauranter og barer i utlandet – der skal norske nordmenn veldig ofte ha ekte norsk husmannskost når de kommer. Dette er jo selv om de befinner seg på andre siden av jordkloden. Det er nesten så det virker som om de kan kun spise og drikke det de er vant med eller så.

Norske plasser

Men med årene så har mange nordmenn åpnet nettopp norske barer og norske restauranter med tilbud til nettopp den norske befolkningen. For selv om vi er et lite land, så er vi veldig glade i å reise. Og på den måten er det alltid noen som har tatt tak i dette og benyttet anledningen til å skaffe seg en business i utlandet. Både i store små forhold er det norske plasser å finne omtrent over hele jordkloden nå.

Norge Ambassade

Og på de stedene man ikke finner noen direkte norske plasser så er det kanskje noen av våre nærmeste naboland der hjemme som har sine plasser. De har jo også for eksempel mat som likner litt på vår norske husmannskost! Kunne sikkert ha skrevet og gjort mye mer ut av denne overskriften jeg har valgt denne gangen, men jeg tror jeg skal velge å la det bli med disse få eksemplene. Jeg er jo ikke på jakt etter å gjøre noen noe vondt – jeg er norsk nordmann i utlandet selv – uten videre kommentar på det!

Author: Hedda