Det er typisk norsk å være sær

Mange stusser nok over denne overskriften, vi er jo ikke sære men gode. En tidligere statsminister innførte dette begrepet, som senere nærmest er blitt til et ordtak. Men la oss gå litt vekk fra det selvgode, ja litt vekk fra selvopphøyelsen vår. For det er mange sider ved oss nordmenn, som vi kanskje ikke alltid ser selv – og aller minst er klar over. For som alle andre folkeslag, har vi våre særegenheter. Skal vi tro hva vi leser om oss nordmenn i utlandet, er vi faktisk ganske så sære og spesielle. Kanskje et slag under beltestedet, er et slag i ansiktet om du vil. Men sannheten er ofte vond å høre, i alle fall når vi er så gode som bare nordmenn kan være. Men det er fra sine egne man skal ha det, og det jeg nå skal skrive om-er faktisk kommet i bokform. Forfatteren er så norsk som han kan få blitt, han syntes det var på sin plass å få advart turister – så boken kommer også på engelsk.

The 100 Unwritten Norwegian Social Laws

Ja dette er tittelen på boka, som er skrevet av Egil Aslak Aursand Hagerup. I følge forfatteren selv, er de eksemplene han har kommet med – vanlige for oss nordmenn, men totalt uforståelig for utlendinger. Når man leser en del av dem, er det nesten så man ikke forstår dem selv. De gir i alle fall grunn til ettertanke, og selvransakelse.

Selvmotsigelser

Jeg er usikker på om det er selvmotsigelse, dobbeltmoral eller tvetydighet som ligger bak. Men som forfatteren selv sier, så er det to regler som gjelder. 1) Du må kunne alle uskrevne regler 2) Men du må aldri snakke om dem.

I 2014 kom det ut godt over 700 eksempler, på uskrevne regler for oss nordmenn, som vi altså må kunne – men for all del ikke snakke om. Boken heter «Norges uskrevne lover» For at turister og andre utlendinger skal lære seg disse, så er boken også utgitt på engelsk.

Ikke nådig forfatter

Boken er først og fremst laget, i håp om å få alle som ikke er norske-til å kunne forstå sitat «Forberede dem på fremtidige møter med disse forunderlige skapningene» Sitat slutt.

Ikke nådig forfatter

Trenger god plass på bussen og fortauet

En nordmann med respekt for seg selv, går alltid enten foran eller bak andre på fortauet. Det å gå ved siden av en fremmed, er nesten utenkelig for oss. Det er slikt man bare ikke gjør. På bussen er det litt det samme, vi trekker oss godt unna om det blir litt for trangt og intimt.

Skal ut uansett vær

Vi er oppdratt til å være ute om det er sol, dette har jo med klima og årstider å gjøre. Men det er slett ikke uvanlig, å se folk sitte ute i kulda-fordi det er jo sol. Man må få guds skyld ikke gå glipp av noen solstråler, selv om det er aldri så kaldt i luften.

Skal ut uansett vær

Lettest å bli kjent med oss i skogen

Ja skogen er nok det stedet, men aller lettest blir kjent med oss nordmenn. Men fjellet, sjøen eller i Syden-kommer langt opp på listen de også. Teorien om hvorfor det er slik, er at vi trenger mulighet til retrett under en samtale. Man føler med andre ord mer frihet, til å kunne slå seg litt mer løs og være litt mer sosial enn vanlig.

Author: Hedda